ডালিম
ডালিম (Pomegranate) এবিধ অতি পুষ্টিকৰ ফল, ইয়াৰ বহু উপকাৰী গুণ আছে। ডালিম বিশেষকৈ ঔষধি গুণ সমৃদ্ধ এবিধ গুল্মজাতীয় উদ্ভিদ।
জনজাতীয় লোকসকলৰ মাজত ডালিম অতি প্ৰিয় ফল আৰু ইয়াৰ গা-গছৰ ছাল বিভিন্ন ঔষধৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। প্ৰবাদ অনুসৰি ডালিম থাকিলে ভূত-প্ৰেত আতৰে। এয়া বিশেষকৈ গ্ৰাম্য সমাজৰ বিশ্বাস। ডালিমৰ কিছু অপকাৰী দিশো নথকা নহয়। তলত ডালিমৰ উপকাৰী আৰু অপকাৰী গুণসমূহ স্পষ্টকৈ উল্লেখ কৰা হ’ল:
ডালিমৰ উপকাৰী গুণ (Beneficial Aspects):
1. শক্তিশালী এণ্টিঅক্সিডেণ্ট সমৃদ্ধ :
ডালিমত পলিফেনল , এন্থচায়ানিন আদি এণ্টিঅক্সিডেণ্ট থাকে যিয়ে দেহৰ কোষক ক্ষতি কৰা মুক্ত মূলক (Free radicals) ৰ পৰা ৰক্ষা কৰে, এইবিলাকে মানুহৰ বয়স ধৰি ৰখাত সহায় কৰে আৰু বিশেষকৈ ক্ৰনিক ৰোগৰ আশংকা কমায়।
2. হৃদযন্ত্ৰৰ ৰোগ নিৰাময়ত সহায়ক :
ই ৰক্তচাপ কমায় , Hypertension ৰোধ কৰে, তেজৰ ঘনত্ব ( Low-Density Lipoprotein ) নিম্ন স্তৰলৈ লৈ যায়। উল্লেখ্য যে তেজৰ ঘনত্ব কমিলে শৰীৰত বিভিন্ন ৰোগে দেখা দিয়ে। আকৌ তেজত প্ৰ'টিনৰ পৰিমাণ (High Density Lipoprotein) বঢ়াবও পাৰে, ইয়ে ধমনীৰ কাঠিন্য (Atherosclerosis) ৰোধ কৰে। ইয়াৰ ফলত হাৰ্ট এটেক, ষ্ট্ৰোকৰ আশংকা হ্ৰাস পায়।
DL cholesterol ৰ Low-Density Lipoprotein মানে হৈছে 'কম ঘনত্বৰ লিপ'প্ৰ'টিন' বুলি কোৱা হয়। ই এক প্ৰকাৰৰ কলেষ্টেৰল যি তেজত থাকে আৰু ইয়াক বেয়া কলেষ্টেৰল বুলি গণ্য কৰা হয়, কাৰণ ই তেজৰ নলীকাৰ ভিতৰত জমা হৈ হৃদৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰে। LDL হৈছে এক প্ৰকাৰৰ লিপ'প্ৰ'টিন, যি কলেষ্টেৰলক তেজৰ নলীকাৰ মাজেৰে গোটেই শৰীৰলৈ কঢ়িয়াই নিয়ে। ই তেজৰ নলীকাৰ ভিতৰত জমা হৈ প্লেক (plaque) গঠন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত হৃদৰোগ আৰু ষ্ট্ৰোকৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি হয়। সেয়ে ইয়াক বেয়া কলেষ্টেৰল বোলা হয়।
3. প্ৰদাহ নাশক (Anti-inflammatory):
ডালিমৰ ৰসে শৰীৰৰ প্ৰদাহ কমায়, যাৰ বাবে গাঁঠিৰ বিষ (Arthritis), স্থূলতা আদি ৰোগৰ চিকিৎসাত উপকাৰী হিচাপে চিহ্নিত।
4. কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে সুৰক্ষা:
গৱেষণামতে, ডালিমৰ এণ্টিঅক্সিডেণ্টসমূহে বিশেষকৈ প্ৰষ্টেট কেঞ্চাৰ, স্তন কেঞ্চাৰ আদিৰ কোষ বৃদ্ধি ৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
5. ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি:
এটা ডালিমত দৈনিক প্ৰয়োজনৰ ৪০% ভিটামিন C আৰু জিংকৰ উপস্থিতিয়ে ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা শক্তিশালী কৰে।
6. পাচনতন্ত্ৰৰ উন্নতি:
ডালিমত নিহিত থকা ফাইবেৰে হজমশক্তি উন্নত কৰে, কোষ্ঠকাঠিন্য ৰোধ কৰে, আৰু অন্ত্ৰৰ সুস্থ বেক্টৰীয়াক সমৰ্থন কৰে।
7. স্মৃতিশক্তি বৃদ্ধি :
কিছুমান গৱেষণাই দেখুৱায় যে ডালিমে মগজুৰ কাৰ্যক্ষমতা উন্নত কৰি এলঝাইমাৰ বা হাপানী ৰোগৰ প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
8. ৰক্তত শৰ্কৰা নিয়ন্ত্ৰণ:
ডালিমৰ ৰসে টাইপ-২ ডায়েবেটিছৰ ৰোগীৰ ৰক্তত শৰ্কৰাৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে। অৱশ্যে পৰিমিতভাৱে খালেহে এই সুফল পোৱা যায়।
ডালিমৰ অপকাৰী গুণ/সাৱধানতা (Side Effects/Precautions): ডালিম যিদৰে উপকাৰী গুণ সমৃদ্ধ সেইদৰে ই অপকাৰী গুণৰ ক্ষেত্ৰতো কম নহয়। কি কি কাৰণে ডালিম বেছিকৈ খোৱা অনুচিত তলত আলোচনা কৰা হৈছে।
1. চেনিৰ মাত্ৰা বেছি :
ডালিমৰ ৰসত প্ৰাকৃতিক চেনিৰ মাত্ৰা অতি বেছি। ১০০ মিলি ৰসত ১৪ গ্ৰাম চেনি নিহিত থাকে। সেয়ে ডায়েবেটিছৰ ৰোগীয়ে সতৰ্কতাৰে ডালিম খাব লাগে। পৰিমিত ভাৱে খালে কোনো ভয়ৰ কাৰণ নাথাকে।
2. ঔষধৰ সৈতে বিক্ৰিয়া:
কিছুমান ঔষধ যেনে ৰক্ত পাতলকাৰী ৱাৰ্ফেৰিন, ৰক্তচাপ কমোৱা ঔষধ, ষ্টেটিন আদিৰ সৈতে ডালিমৰ ৰসে বিক্ৰিয়া কৰিব পাৰে। গতিকে এনে ক্ষেত্ৰত চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব লাগে।
3. এলাৰ্জি:
কেতিয়াবা ডালিম খোৱাৰ ফলত এলাৰ্জি হোৱাও পৰিলক্ষিত হয়। অৰ্থাৎ ডালিম খোৱাৰ পাছত চৰ্দি, ফোঁহা, খজুৱতি আদিৰ লক্ষণে দেখা দিব পাৰে।
4. কিল'ৰীজ সমস্যা:
চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ গৱেষণামতে ডালিমৰ ৰসে কিডনিৰ অসুখী লোকৰ কিল'ৰীজৰ মাত্ৰা বঢ়াব পাৰে।
5. পেটৰ অসুবিধা:
বেছি পৰিমাণে খালে পেট ফুলা, ডায়েৰিয়া বা বমি ভাব হ’ব পাৰে।
উপসংহাৰ:
ডালিম এবিধ অতি উপকাৰী চুপাৰফুড আৰু নিয়মিত সঠিক পৰিমাণে অৰ্থাৎ দৈনিক ১ কাপ ৰস বা অৰ্ধেক ডালিম খালে স্বাস্থ্যৰ বাবে অতি ভাল। কিন্তু ডায়েবেটিছ, কিডনি ৰোগ, বা ঔষধ চলি থকা লোক চিকিৎসকৰ লগত আলোচনা কৰি খোৱা উচিত। গোটেই ফলটো খোৱাতকৈ কেৱল ৰসখিনি খাওক, ই বেছি উপকাৰী কাৰণ ইয়াত ফাইবেৰৰ পৰিমাণ বেছি থাকে। অৱশ্যে ডালিমৰ উপকাৰিতা অপকাৰী গুণতকৈ বহুগুণে বেছি— সেয়ে শৰীৰৰ অৱস্থা বুজি পৰিমিতভাৱে ইয়াক আপুনি আপোনাৰ খাদ্যৰ তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে।
পঢ়ি চোৱাৰ বাবে আপোনাক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
No comments:
Post a Comment
dudulsonowal32@gmail.com